Otomotivde Global İş Birliği ile İlk Blok Zinciri Uygulaması

Otomotivde Global İş Birliği ile İlk Blok Zinciri Uygulaması

Coşkunöz Metal Form, XCEED ile dijital dönüşüm yolculuğunu uluslararası alana taşıyor

Coşkunöz Metal Form, otomotiv üretiminde dijital dönüşüme büyük katkı sağlayacak uluslararası XCEED projesinin kurucu üyeleri arasında yer aldı. Groupe Renault ve IBM işbirliğiyle üretimde blok zinciri çözümü sunmak için hazırlanan proje; Coşkunöz Metal Form, Faurecia, Knauf Industries ve Automotive Simoldes iş birliğinde geliştirilip hayata geçirilecek. Projeyle, dünyada bu blok zinciri ağına dahil olan tüm fabrikalara gönderilen ürünlerin özellikleri ve kalite bakımından uygunlukları ölçümlenip XCEED üzerinden paylaşılırken, üretilen parçaların hangi araca takıldığı da birebir takip edilebilecek.

Coşkunöz Holding’in presli sac parça üretimi yapan şirketi Coşkunöz Metal Form, otomotivde dijital dönüşüm alanında önemli bir uluslararası iş birliğine imza attı. Groupe Renault ve IBM iş birliğiyle geliştirilen XCEED (eXtended Compliance End-to-End Distributed- Uçtan Uca Dağıtık Genişletilmiş Uygunluk) blok zinciri çözümü projesiyle Coşkunöz Metal Form tarafından gönderilen ve araçlara monte edilen binlerce parçanın uygunluğu neredeyse gerçek zamanlı olarak takip edilebilecek.

Projenin ortakları, XCEED’in Renault’nun Fransa’daki Douai tesisinde başarıyla test edildiğini ve paydaşların Oyak Renault Otomobil Fabrikaları (Türkiye), Douai (Fransa) ve Palencia’daki (İspanya) tesislerinde projenin ilk kez uygulanacağını açıkladı. XCEED blok zinciri uygulaması şu anda, dünya genelinde lojistik zincirinin her aşamasında her büyüklükteki OEM ve tedarikçilerin kullanımına açık durumda.

Eş zamanlı üretim takibi ve hata oranlarının azalmasıyla Avrupa otomotiv endüstrisine önemli katkı sağlanacak

Tüm Avrupa otomotiv ekosistemini kapsayacak XCEED vasıtasıyla, otomotivle ilgili güncel yönetmeliklere uygun olarak  müşteri kalite beklentilerine hızla yanıt verilebilmesi hedefleniyor. XCEED ile blok zinciri teknolojisi kullanılarak araçların üretiminde kullanılan tüm parçaların uygunluk bilgisi, sistemi kullanan tedarik zinciri genelinde paylaşılıyor. Böylece çok uluslu şirketlerden KOBİ’lere kadar tedarik zincirinin her bir parçasıyla eş zamanlı ve güvenilir veri paylaşımı yapılabiliyor ve otomotiv sektörüne bilgiye erişim ve uçtan uca izlenebilirlik anlamında önemli katkı sağlanıyor. Bulut tabanlı XCEED ile çevik bir yapıya kavuşan üretim takip sistemiyle, bir otomobili oluşturan tüm parçalar takip edilip olası bir hataya erken müdahale edilebilecek. Böylece hata sayısı ve hatalardan kaynaklanan maliyet de düşecek. Üretim hattı ve stok takibi kolaylaşacak.

“XCEED’in kurucu ortaklarından olarak, dijital dönüşüm yolculuğumuzu uluslararası arenaya taşıyoruz.”

XCEED ile Coşkunöz Metal Form, dijital dönüşüm yolculuğunda uluslararası arenada önemli bir adım atmış olacak. CMF Genel Müdür Barış Murat Karaadak konuyla ilgili değerlendirmesinde şunları söyledi: “Otomotiv sektörünün önde gelen dijitalleşme hareketlerinden biri olan XCEED’in kurucu ortaklarından olmak heyecan verici. Biz geleceğin, dijital ve yalın teknolojik dönüşümlerde olduğunu biliyoruz ve bu doğrultuda böyle büyük çaplı uluslararası bir projenin içinde ilk kurucu üye olarak yer almanın sorumluluğunun farkındayız. Bu global projenin, Coşkunöz Metal Form’un dijitalleşme vizyonu ve yolculuğunda önemli bir adım olacağına inanıyoruz.”

XCEED, Avrupa Birliği içinde iş fırsatlarını artıracak

Karaadak, projenin Avrupa Birliği yasalarına uyum için de kritik olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Özellikle Avrupa’da hızla otonom ve elektrikli araçlara dönüşümün yaşandığı otomotiv pazarında, Avrupa Birliği ürün yönetmelikleri de güncelleniyor ve üreticilerden beklentiler ağırlaşıyor. XCEED sayesinde  kullanılan parçaların,  tedarik zincirinin her aşamasındaki uygunluk ve detay bilgilerine hızlı ve verimli bir şekilde ulaşılabiliyor olacağız. Böylece bir çok alanda büyük bir tasarruf sağlanacak . Bununla birlikte biz de Coşkunöz Metal Form olarak, bu öncü oluşumda Avrupalı oyuncularla kurucu olarak yer alarak farklı  fırsatlara kapımızı aralamış olacağız.”