Ford Ranger Wildtrak 4×4 Test

Haber yayınımıza bu günlerde konuk ettiğimiz Ford markasının en çok satan pick-up modelinin en güçlü ve yüksek performanslı versiyonu olan yeni Ford Ranger Wildtrak oldu. Bu yazımda siz değerli okuyucularıma yeni Ranger ile yaşamış olduğum sürüş hislerimi paylaşacağım.

Dış Tasarım
Pick-Up dünyasına baktığımızda markaların diğer sınıflarında bulunan bir çok özellikli modellerinin esintilerini Pick-Up sınıfında ki modeline uyguladıklarını görüyoruz, teknolojisi ve sürüş dinamiklerinin yanısıra, Off-Road ve günlük kullanımı için son derece ideal bir tasarıma sahip. Ford markasının tasarım dilini yansıtan ızgara ve farlar, güçlü bir görünüme sahip sis farlarını barındıran tampon ve çok uzaklardan bile markanın eskimeyen hep dikkatleri üzerine çeken tasarım felsefesiyle oluşturulan marka amblemi, bu yeni ön tasarımı yeni Ford Ranger Wildtrak’a şık ve güçlü bir görünüm kazandırdı. Profilde yer alan çizgiler güçlü duruşunu desteklerken, hem önde hem de arkadaki tamponlar araca daha iyi off-road yetenekleri kazandıracak şekilde tasarlanmış. Ranger Wildtrak’ın akıcı dış tasarımı, yeni çelik arka tampon ve stop grubuyla tamamlanıyor.

İç Tasarım
Yeni Ford Ranger Wildtrak’ın iç mekan genişliği konusunda kesinlikle çok ferah bir hacim sunmakta ve koltukların oturuş pozisyonu gayet başarılı, görüş mesafeleri yeterli yani oturduğunuz konumdan araca rahatlıkla sahip çıkabiliyorsunuz. Orta konsolda, markanın diğer modellerinden yabancı olmadığımız gayet şık ve rahat kumanda edilebilen 8 inç’lik multimedya ekran yer alıyor. Kolayca kullanılabilen ekran, daha rahat kullanım için ön koltuklara daha yakın olacak şekilde konumlandırılmış. Sürücünün önünde yer alan hız ve devir saati göstergelerinin ortasında ise renkli 4.2 inç’lik beyaz zeminli çok fonksiyonlu bir ekran bulunuyor. Direksiyondan da kolayca yönetilebilen bu ekran, en gerekli sürüş bilgilerini sürücüye yansıtıyor. Yeni teleskopik ayarlı direksiyon kolonu ise her sürücünün ideal sürüş pozisyonunu yakalamasını sağlıyor. Ford Ranger Wildtrak test aracımızın kabin tasarımı bir otomobil rahatlığı getirirken, baş ve diz mesafesi Ranger Wildtrak’ın arka koltukları da daha konforlu olacak şekilde geliştirilmiş. İç trimlere geldiğimizde klasik Ford sağlamlığı, dizaynı ve premium dokunuşlu ürünleri karşımıza çıkıyor tabi kullanılan malzemeler aracın yapısına göre dizayn edilmiş, kimi kısımları saf deri ve yumuşak, kimi kısımları ise sert plastik ve krom dokunuşlarla şekillendirilmiş yapım ve yaşam tarzına göre bir pick up, bir arazi aracından binek otomobil malzeme kalitesi beklemek biraz ağır olacaktır ama bunu Ford Ranger Wildtrak ile çıkmış olduğunuz uzun yolculuklarda daha iyi anlıyorsunuz aracın iç tasarımı, sürüş pozisyonunuz ve kullanım rahatlığı size premium spor araç sürüyor hissi veriyor. Direksiyon gayet sportif ve konforlu olmakla beraber yol bilgisayarı kontrolü olsun media sistemi kontrolü olsun gayet başarılı. Ana ünitede kol dayamanın altında sunulan USB girişi ve multimedia bağlantısı ile ses sistemi gayet yeterli bir şekilde çalıyor. Off road maceralarından sonra bir ağacın altında dinlenirken keyifle müzik dinleyebilirsiniz.

Performans
Anahtar cebinizde olduğu halde çalıştırabildiğiniz Ford Ranger Wildtrak test aracımızda hem asfalt zeminde hem de arazide sergilediği performansı, kusursuz yapım kalitesi ve yakıt ekonomisi değerleriyle, özellikle güvenlik konusunda son derece güvenli sürüş hissi sunuyor, planlı fren uygulamalarıyla dik yokuşlarda sürüş hızlarını sabit tutarak, herhangi bir talihsizlikle karşılaşmadan inişin gerçekleştirilmesini mümkün kılmasıyla 

hayranlık uyandırıyor. Ranger Wildtrak test aracımızda standart olarak sunulan yokuş iniş desteği, yokuş kalkış destek sistemi, dört tekerlekten çekiş ve yeni bi-turbo 2.0 litre EcoBlue motoru 500 nm tork üreten 213 PS güc sunan yeni 10 vitesli otomatik şanzımanla tekerleklere iletiyor. Bi-turbo 2.0 litre EcoBlue motoru 10 ileri şanzumanı ile çok atak, vites geçişleri hissedilmeyecek kadar uyum içinde çalışıyor, anlık isteklerinize yanıt vermekte gecikmiyor. Sürekli dört çeker olarak ilerleyen Ranger Wildtrak beş farklı sürüş moduna sahip, Eco, Comfort, Sport, Manuel ve Offroad sürüş zeminine göre kullanıcı vites kolunun solunda yer alan buton sayesinde kolayca kontrol edebiliyor, arazi sürüşlerinde ise orta torpido alt kısımda bulunan defransiyel kilitleme butonu ve yokuş inim asistanı yan tarafında bulunan çevirmeli buton yani sürekli dört çeker sürüş, 4H’ye getirdiğinizde orta diferansiyeli kilitleyebiliyorsunuz, butona bastırarak 4L’ye aldığınızda ise daha zorlu arazi koşu ağır devir ile sürüş elde edebiliyorsunuz, direksiyonun sol tarafından torpido kısmında bulunan arka diferansiyeli kilitleme butonunu aktif ettiğinizde ise Ranger Wildtrak’ın aşamayacağı kum, kar ya da çamurlu araziler de patinaj yapan tekerleklere fren uygulayarak kilitli diferansiyel kontrolünün de dahil olduğu güvenlik sistemleri arazi kullanımından keyif alanlar için son derece güvenli sürüş donanımları eşlik ediyor. Sonuç olarak dizel otomatik teknolojik bir pick up hem şehirde hem de şehir dışı veya arzu ettiğiniz her türlü zeminde güvenle özgürce sürebileceğiniz bir araç almak istiyorsanız, listenin ilk sıralarında Ford Ranger Wildtrak olmalı, veya olmamalı, bunun kararını siz belirleyeceksiniz. Ford markası sürücüsünü ayrıcalıklı bir konuma taşır karşılaştırma yaparsanız ki çok zor olacak karşılaştırma yapmayın bence ilk fırsatta Ford bayilerinden size en yakın olan birisine giderek aracı yakından incelemenizi hatta test sürüşüne çıkmanızı tavsiye ederim.