Ford E-Transit Test

Türkiye’nin ve Avrupa’nın ticari araç lideri Ford, dünyanın en çok tercih edilen ticari araç modeli Transit’in ilk tam elektrikli versiyonunu bu günlerde deneme imkanı buldum. E-Transit’in üretimi, elektrik enerjisinin tamamını yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan elde eden Ford Otosan Kocaeli Fabrikaları’nda üretiliyor.

Dış Tasarım: E Transit, yeniden tasarlanan güçlü görünümlü, mavi şerit detaylı geniş bir Trapezoid radyatör ızgarasına sahip. Etkili bir aydınlatmanın yanı sıra küçük çarpmalardan korunmak için yükseğe konumlandırılan karakteristik farlarıyla da farkını ortaya koyuyor. Çok parçalı ön tampon, yaşanabilecek hasarların onarımındaki maliyetler göz önünde bulundurularak nihai formuna getirilmiş. Ayrıca arkada 180 ve 270 derece açılabilen kapılardan, tampondaki alçak konumlu basamak sayesinde kolaylıkla inilip biniliyor. Bu sayede Transit, sınıfındaki en iyi arka kapıdan inme ve binme imkanını sunuyor.

Ford E-Transit

İç Tasarım: Hem sürücüsü hem de yolcuları için en iyisini sunan E Transitin binek otomobilleri andıran içi de gördüğünüz gibi son derece yenilikçi, ve artan malzeme kalitesi ile çok güzel gözüküyor. E Transit’te 12 inç dijital ekran var, döner vites modülü, elektrikli park freni ve geri vites fren asistanı; bu detayı biraz açarsak: araç geri viteste giderken yaya algılama sayesinde yolunuza çıkan nesneler hakkında uyarı veriyor.

Ford E-Transit Test Parkuru

Performans: Arkadan itişli deluxe modelin batarya kapasitesi 68 kwh (kilowatsaat), motor gücü maximum 198 hp, maximum tork ise 430 nm (Newton metre). Elektrik destekli direksiyon bulunan e Transitte 235/65/16C tipi lastikler kullanılmış, 317 km menzile sahip E Transit aracınızı evinizde veya işyerinizde 8 saat gibi bir zaman diliminde, veya halka açık yerlerde max 1 saatte bataryalarınızı doldurabilirsiniz, E Transitte üç farklı sürüş modu bulunuyor, (normal mod günlük sürüşlerinizde), (kaygan mod: ıslak veya buzlu zemin’de) ve eko mod ise elektrik bataryanızdan en yüksek verimi alabileceğiniz bir diğer sürüş modu olarak karşımıza çıkıyor. Garanti konusunda 3 yıl sınırsız km, 8 yıl veya 260 bin km batarya garantisi, 12 yıl ise paslanmazlık garantisi verilmiş. Ford’un Avrupa’da hafif ticari araçlar için ilk kez sunduğu ‘Pro Power Onboard’ özelliği ilk tam elektrikli E-Transit’i 2.3 kw’a kadar bir mobil jeneratöre dönüştürüyor. Böylece, müşterilerin iş mekanlarında ve sürüş esnasında araç gereçlerini kullanmaya devam etmelerine ve şarj etmelerine yardımcı oluyor. 

Elektrikli araçta menzil önemli ama her şey menzil değil

Elektrikli araç denilince hemen akla menzili gelir. Evet, bu aracın menzili de, eleştirilerin odağında yer alabilir. Ama, İngiltere’de yapılan bir araştırmada, bu boyutlardaki lojistik araçlarının yarısından fazlasının (%54) gün içinde yalnızca 24 km kullanıldığını biliyor muydunuz? Sahip olduğu 317 km’lik menzil ilk etapta kafanızı karıştırsa da, kullanım amacına uygun olarak bu kompakt aracı işyerinizde kolaylıkla ve ucuz yoldan şarj ederken maliyet hesaplarınızı daha uygun hale getirebilirsiniz. Kent yöneticileri, her gün artan araç sayısına ve hava kirliliğine yeni yeni çözümler getiriyorlar. Bunlar arasında İngiltere, İtalya ve ABD’nin bazı kentlerinde uygulanan zonlara bölünmüş alanlar uygulaması var. Aynı model, bugünlerde İstanbul için de tartışılıyor. Yani, kent dokusunu muhafaza etmek ve hava kirliliğini azaltmak için iç noktalara giriş, ekonomik yöntem ya da yasaklarla korunacak. İşte elektrikli araçların önemi tam da burada ortaya çıkmakta. Sonuçta, kent içine de lojistik dağıtımın sürmesi gerekiyor. Bunu da ancak, “0” emisyonlu bir elektrikli araçla yapabileceksiniz. Kent içi lojistiği iş edinen firmalarımıza şimdiden elektrikli araç yatırımı yapmalarını tavsiye ederiz.

Ford E-Transit Pro Power Onboard özelliği